De Proeftuin circulair Bouwen is een wetenschappelijk consortium dat op basis van research en terreinervaringen beleid- en praktijkaanbevelingen doet.
De Proeftuin Circulair Bouwen wordt opgevolgd en uitgevoerd door VITO, het WTCB, de UHasselt en de Vrije Universiteit Brussel – en ondersteund door Peter Stouthuysen voor datavisualisatie – in opdracht van OVAM.
De proeftuin gebruikt drie sporen:
De Proeftuin Circulair Bouwen werkt aan twee deelopdrachten: Urban Mining en Veranderingsgericht (ver)bouwen.
In de ‘erfenis’ aan bestaande gebouwen zien we kansen om extra waarde te creëren door gebouwen selectief te slopen, zoveel mogelijk waardevolle materialen en producten te recupereren en ze voor te bereiden voor recyclage en hergebruik. Dit noemen we ‘Urban Mining’
Door te leren uit het verleden, kunnen we ook nieuwe kansen creeren via nieuwbouw en renovatie. Via ‘veranderingsgericht (ver) bouwen’ ontwerpen we gebouwen zo dat ze de wijzigende noden en wensen van gebruikers en de maatschappij ondersteunen, niet alleen vandaag maar ook in de toekomst.
In juni 2021 brachten we ons eerste rapport over Urban Mining uit. Download hieronder de volledige versie of de uitgebreide samenvatting.
Zie ook:
6 JUNI 2021 | Wat als... we opnieuw bouwden met 35% van het afval in Vlaanderen?
Begin 2023 werden het Draaiboek Circulair Aanbesteden Juridische Q&A, het Draaiboek Circulaire Businessmodellen, de Praktische Handvaten en de Beleidsmatrix Circulair Bouwen gepubliceerd. Raadpleeg ze door te klikken op de afbeelding. Daarnaast werden enkele templates beschikbaar gesteld:
Projectcoördinatie
Wim Debacker - Vito - wim.debacker@vito.be
Jeroen Vrijders - WTCB - jeroen.vrijders@bbri.be
Opdrachtgever
Philippe Van De Velde - OVAM - philippe.van.de.velde@ovam.be
Karlien Wauters - OVAM - karlien.wauters@ovam.be