De week opent met een plenair event en de uitreiking van de Circular Building Award en Pioneer Award.
Uitreiking Circular Building Award en Pioneer Award
Op fysieke bedrijfsbezoeken is het helaas nog even wachten, maar dat houdt ons niet tegen om virtueel al even binnen te kijken bij andere pilootprojecten en relevante cases. In het kader daarvan stellen we een videowall open, waar je een verzameling aan video’s van pilootprojecten en relevante cases kan bekijken.
Zie je graag jouw pilootproject hierop verschijnen? Stuur dan zeker sprekend beeldmateriaal door naar gdcb[at]vlaanderen-circulair.be. Deze videowall biedt namelijk ook een podium aan pilootprojecten, aangezien deze ook belicht zullen worden in het kader van de EU Green Week.
Nieuwe as-a-service businessmodellen zijn in opmars in de bouwsector. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden (lighting as-a-service, tapijttegels as-a-service, digital signage as-a-service) bespreken we het hefboomeffect van innovatie, de mogelijke co-creatiemodellen, de te overdenken keuzes, de boekhoudkundige, financiële, administratieve en contractuele aspecten van product-dienstcombinaties. We analyseren de voordelen, maar ook uitdagingen voor aanbieders en eindgebruikers. We delen onze leerlessen en reiken de nodige handvaten aan voor een overstap naar een servitization model.
Hoe krijgt men partners in de keten in beweging op het gebied van de circulaire bouw? De transitie naar de Circulaire Economie is de ambitie, maar “Cooperation is Key” om samen met architecten en bouwpartners ook daadwerkelijk de stappen van lineair naar circulair bouwen te zetten. In deze workshop “informeren, inspireren en activeren” ontdekken we hoe wij, via een componentenbeheersplatform met herbruikbare materialen, de architect kunnen inspireren om te gaan ontwerpen vanuit een circulair perspectief. Leer meer over dit onderwerp en visualiseer met ons mee in deze interactieve sessie.
Elk bedrijf noemt zichzelf vandaag duurzaam en steeds vaker ook circulair. Het risico bestaat dat duurzaamheid en circulariteit holle begrippen worden en dat je als organisatie beticht wordt van Greenwashing. Voor zowel de particuliere als professionele gebruikers is het moeilijk om het kaf van het duurzame koren te scheiden. En hoe kan je als bedrijf dat daadwerkelijk inzet op duurzaamheid en circulariteit in je communicatie het verschil maken? Hoe doe je dat op een correcte en geloofwaardige manier? Stof voor een interessante workshop rond duurzaamheidscommunicatie.
Op basis van geregistreerde interesses en verworven data kunnen doelgroepen worden geïdentificeerd en met content op maat bediend. In deze workshop geven hoofdredacteur Bart Denys en data-analist Jeroen Seynaeve inzicht in enkele resultaten van diverse publicaties en een survey inzake circulair bouwen.
Met de opkomst van circulair bouwen springen meer en meer mensen op de kar. Om verder op te schalen, zullen we echter ook het grote publiek aan boord moeten krijgen. Door enkel op de ecologische voordelen te wijzen, zal dat waarschijnlijk niet lukken. Hoe communiceer je dan best naar opdrachtgevers? Welke profielen hebben zij? Welke voordelen speel je uit en hoe kan je daarmee echt overtuigen? In deze sessie bespreken we de relatie met de “klant” en diens motivaties voor circulair bouwen. Dat doen we in het kader van het project SensiParti, waarin Bond Beter Leefmilieu, VIBE vzw en VUB Architectural Engineering werken aan het sensibiliseren van particuliere (ver)bouwers.
Tijdens deze workshop zullen we samen brainstormen en nadenken over diverse vragen:
Circulariteit wordt steeds belangrijker. Als begrip, maar ook als werkwoord. Maar hoe communiceer je als fabrikant over circulariteit? Welke specifieke invulling geef je aan dit begrip en hoe ga je er mee aan de slag? Karl Iserbyt (Marketing Manager Firestone), Tom De Fruytier (Marketing Manager Signify) en Paul Roman (Specification Manager bij Saint-Gobain) lichten hun accenten toe, en tonen als internationale spelers hoe ook regionale verschillen de wisselende invullingen rond de term circulariteit bepalen.
Acasus, het West-Vlaams centrum voor duurzaam wonen en (ver)bouwen in Veurne, beschikt naast een permanente tentoonstelling rond duurzaam wonen, ook over een tijdelijk toonpunt rond circulair bouwen.
Deze expo focust zich op Belgische circulaire bouwproducten en werd ontwikkeld in samenwerking met VIBE. Acasus wil via deze expo de brug leggen naar het brede publiek en andere bezoekers, zoals scholen, bouwprofessionals,… Acasus is niet enkel een toonpunt, maar organiseert ook op regelmatige basis andere activiteiten zoals bijvoorbeeld themadagen enmasterclasses.Hun doel is om informatie en inspiratie op een toegankelijke manier over te brengen naar alle doelgroepen.
Neem op donderdag 3 juni om 15.30 uur deel aan de marktdialoog over HVAC. Aanbieders en aankopers gaan er in dialoog, met als doel het circulair aanbod en de noden van technisch beheer (van projectfase tot en met onderhoud) beter op elkaar af te stemmen. Het initiatief komt van Het Facilitair Bedrijf dat voor haar gebouwen in de toekomst circulariteit wil integreren in haar onderhoudscontracten. Maar uit een korte rondvraag blijken dezelfde vragen naar criteria die de beste circulaire oplossingen op lange termijn opleveren.
Ben je een aanbieder van een circulair product of dienst op gebied van HVAC? Maak dan gebruik van deze dialoog om te tonen hoe ver Vlaamse aanbieders staan op vlak van circulariteit. Maar geef zeker ook aan welke drempels er soms in prijsvragen zitten die een circulaire oplossing tegenwerken.
Aan de aankopers bieden we een unieke kans om heel gericht vragen te stellen aan de leveranciers, over de diverse elementen die samen de prijs van een circulair HVAC-aanbod bepalen. Welke product-dienstcombinaties er reeds mogelijk zijn en hoe dit in een bestek kan beschreven worden. Maar ook hoe zij onderhoud tijdens de gebruiksfase kunnen meenemen of wat de aanbieders nadien met de producten doen die vervangen moeten worden.
Op deze marktdialoog zijn ook niet-deelnemers van de GDCB welkom, dus stuur de uitnodiging gerust door naar andere geïnteresseerden. Heb je al een prangende vraag dan mag je die naar gdcb[at]vlaanderen-circulair.be sturen. We nemen deze mee in de voorbereiding van de marktdialoog.