Zo’n 35% van het afval in Vlaanderen komt uit bouw- en sloopactiviteiten, die tevens verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van onze CO2-voetafdruk. Bovendien omvat dat afval vaak nog een groot aandeel aan herbruikbare materialen. Via het project Urban Mining wil Atelier Circuler daarin verandering brengen. Zo ‘ontginnen’ wij de herbruikbare materialen uit gebouwen in de stedelijke omgeving van Leuven voordat ze gesloopt of gerenoveerd worden.
Om dat materiaal te verzamelen en te beheren, hebben we de Leuvense Materialenbank opgericht. Dat is een webwinkel met fysiek afhaalpunt voor gerecupereerde bouwmaterialen met de focus op hout. Het grootste aandeel aan materiaal halen wij uit recuperatiestromen van Stad Leuven, Vites, Ecowerf en Zorg Leuven.
Naast de Materialenbank stellen we een open werkplaats ter beschikking voor hout, metaal en klein elektro waar iedereen kan komen werken aan een voordelig tarief. Op regelmatige basis organiseren we hier workshops. Vanwege de coronamaatregelen was de werkplaats slechts twee maanden open, maar zodra het weer kan, gaat de atelierwerking opnieuw van start.
Verder financieren we deels onze eigen werking via projecten en producten op maat, voornamelijk in hout en metaal. Enkele voorbeelden zijn een bosschuilhut, snijplanken van rubberhout, herinneringsbanken … Ook daarvoor gebruiken we zoveel mogelijk gerecupereerd en ecologisch verantwoord bouwmateriaal.
Belangrijkste resultaten |
Belangrijkste geleerde lessen |
|
|
We blijven verder materiaal ontginnen en projecten op maat uitvoeren zoals we bezig waren. Ook het atelier gaat na de lockdown opnieuw open.
Om een grotere impact te maken, moeten we echter kunnen opschalen. Zo onderzoeken we of een structurele samenwerking mogelijk is met de drie grootste gebouwbezitters in Leuven, namelijk Stad Leuven, KULeuven en UZLeuven. Samen kunnen we een grotere materialenbank creëren, waarbij later andere particuliere spelers zich kunnen aansluiten. Daarbij bekijken we de optie om de sociale economie te betrekken voor de uitsortering van materialen.
Om de efficiëntie van de Materialenbank te vergroten, is het belangrijk dat we op middellange termijn een milieuvergunning type 2 verkrijgen. Dat geeft ons de toestemming om zelf de omslag te maken van afval naar grondstof, wat tot nu toe nog niet mogelijk is. Zo kunnen we vlotter grotere hoeveelheden materiaal verwerken.
Wat betreft personeel hopen we binnen de drie jaar te groeien van drie naar vijf voltijdse equivalenten.
Ten slotte willen we het project gevallen hout graag uitbreiden. Met een mobiele boomzaag en een nieuwe droogplaats voor hout kunnen we onze efficiëntie aanzienlijk verhogen, en dus ook onze omzet.
Saté
Partners REused, Stad Leuven