Staenis

Innovatief roostersysteem voor circulaire vloeropbouwen

Staenis heeft een innovatief roostersysteem bedacht dat kan worden gecombineerd met circulaire vloeropbouwen. Het rooster uit gerecycleerde kunststof is heel eenvoudig in elkaar te klikken en waterpas te schroeven. Vervolgens wordt het opgevuld met ecologische vulmiddelen zoals zeeschelpen of egalisatiekorrels. Het vormt een bijzonder interessant alternatief voor de standaard dekvloer (‘chape’) vervaardigd uit water, cement en zand: het is immers minder vervuilend, lichter, gebruiksvriendelijker, goedkoper te plaatsen en achteraf veel eenvoudiger af te breken tot zelfs recycleerbaar.

Met dit project willen we ons innovatief concept verder uitbouwen. Zo voerden we onderzoek naar welke circulaire vloeropbouwen combineerbaar zijn met het Staenisrooster. Daarvoor hebben we een database uitgewerkt waarin we alle vulmiddelen, vloeropbouwtekeningen, vloerafwerkingen en hoogtes verzamelden. De verschillende mogelijkheden hebben we vervolgens uitgetest in onze demoruimte.

Ook konden we aan de hand van die database op onze website een vloeropbouwtool ontwikkelen met bijhorende handleidingen, foto’s en video’s die doe-het-zelvers helpen de juiste keuze te maken.

Dankzij dit project hebben we de kans om nieuwe vloeropbouwen te lanceren op de markt. Na de testcases in dit project willen we hier zeker verder op inzetten. Circulaire economie is de toekomst en hier geloven we met onze visie heel sterk in.

Belangrijkste resultaten

Belangrijkste geleerde lessen

  1. We ontwikkelden een handige online vloeropbouwtool die doe-het-zelvers helpt bij het kiezen van de gewenste vloeropbouw. Iedereen die op zoek is naar een vloeropbouw komt zo ook in contact met circulaire alternatieven voor de standaard ‘chape’.

  2. Circulaire vloeropbouwen met het Staenisrooster worden tegenwoordig dagelijks geplaatst in België. Dat heeft een positieve milieu-impact: de circulaire vloeropbouw in combinatie met het Staenisrooster produceert zo’n 22,75 kg/m² minder CO2.

  3. Ook doe-het-zelvers die niet bewust op zoek zijn naar een circulaire vloeropbouw kiezen voor onze circulaire oplossingen, omdat het een makkelijker, droog en lichter systeem is dan de standaard vervuilendere dekvloer.

  4. Ons vloeropbouwsysteem wordt toegepast in De Potterij, het nieuwe circulaire stadslabo van Mechelen. De vloer wordt er dagelijks gebruikt en het is de ideale plek waar geïnteresseerden het circulaire alternatief van dichtbij kunnen bestuderen.

  1. De draagkracht per m² van het Staenisrooster zonder vulmiddel is voldoende, maar we hebben via een werf opgemerkt dat de beperkte puntbelasting voor plaatselijke verzakkingen zorgde. We speelden snel in op dit probleem en pasten de productmatrijzen aan in ons ontwerp, wat de draagkracht van het rooster aanzienlijk verbetert.

  2. Voor een vlotte plaatsing en lange levensduur van de circulaire vloeropbouw is het belangrijk dat het gebruikte vulmiddel droog is (zodat de houten beplating geen vocht opneemt) en de beplating vlak.

  3. Zolang de wetgeving niet strenger optreedt tegen de huidige vervuilende systemen zoals gespoten PUR en standaard ‘chape’, zal de transitie naar circulaire vloeropbouwen (te) traag op gang komen. Een verplichte overgangsfase kan bijvoorbeeld een interessante oplossing zijn.

  4. Hoewel het Staenis rooster aanvankelijk werd ontwikkeld voor gebruik door professionelen, bestaat ons doelpubliek momenteel voor 80% uit doe-het-zelvers. De plaatsing van ons systeem is immers zodanig gebruiksvriendelijk dat iedere doe-het-zelver het eenvoudig zelf kan plaatsen.

Wat brengt de toekomst?

We gaan een contract aan met een bouwmaterialenketen uit Frankrijk: tegen 2022 zal ons product in een groot aantal Franse winkels te vinden zijn. Ook zijn we gestart met een grote online marketingcampagne waarmee we heel Europa willen bereiken.

Eens we hiervan de effecten zien, zullen we financieel een pak sterker in onze schoenen staan en kunnen we focussen op de nieuwe ontwikkelingen.

Staenis bvba

Partners Circomat en Chapyt

Thema's Circulaire materialen en bouwsystemen ›