Het Stedelijk Onderwijs van Antwerpen is één van de grootste inrichtende machten in Vlaanderen met maar liefst 116 scholen, verspreid over 351 gebouwen. De groeiende en verjongende Antwerpse bevolking creëerde de voorbije jaren een grote nood aan extra plaatsen op de schoolbanken. De huidige tijdelijke containerklassen zijn een weinig duurzame oplossing: het lijkt snel en goedkoop, maar huurkosten lopen hoog op en ze zijn niet gemaakt voor inzet op langere termijn.
Met dit project willen we een duurzamer alternatief uitwerken voor (al dan niet) tijdelijke klassen, namelijk verplaatsbare schoolmodules. We streven daarbij naar dezelfde kwaliteit als een nieuwbouw school, zodat eenzelfde module meerdere levens kan krijgen en daarna nog kan worden verwerkt in een permanente school. Bovendien willen we de modules zo concipiëren dat ze ook nog andere functies kunnen aannemen. Op deze manier passen we circulaire principes toe bij de invulling van de huidige infrastructuurnoden in het onderwijs en hopen we aan te tonen dat ook tijdelijke oplossingen toekomstbestendig zijn.
Belangrijkste resultaten |
Belangrijkste geleerde lessen |
|
|
In de nabije toekomst wordt de volledige aanbestedingsprocedure doorlopen. We hopen op een oplevering van de twee testmodules in de zomer van 2024. We verwachten dat het gebruik van die modules en de bijhorende positieve ervaringen zorgen voor een opschaling binnen en zelfs buiten de organisatie Stedelijk Onderwijs Antwerpen.
Hoewel het project vertrekt vanuit een huisvestingsprobleem in het onderwijs, kunnen dit traject en de leerlessen relevant zijn voor verschillende organisaties op zoek naar een duurzame tijdelijke huisvesting: gezondheidszorg, ouderenzorg, sportverenigingen … alsook meer commerciële doelgroepen.
Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen
Partners Groep Van Roey, Skilpod, UHassel
Thema's Hefbomen: Juridisch › Financieel › Businessmodellen › Circulaire materialen en bouwsystemen ›