Studies tonen aan dat we met onze wereldbevolking meer grondstoffen gebruiken en afval produceren dan wat onze planeet aankan.
Zowel Bureau Bouwtechniek als Universiteit Antwerpen hebben al meerdere jaren de ingesteldheid om duurzaamheid te integreren in de dagdagelijkse werking. Vandaar het initiatief om samen te werken aan oplossingen om onze planeet in de toekomst minder te belasten.
Met dit onderzoekstraject willen we een breed publiek aanzetten tot meer circulair bouwen en op zoveel mogelijk spelers binnen het bouwproces inspelen.
Concreet willen we de focus leggen op een inventarisatie van circulaire producten en diensten, alsook een groter draagvlak creëren voor circulaire bouwprincipes door de verschillende bouwpartners van bouwprojecten over het thema te sensibiliseren.
Belangrijkste resultaten |
Belangrijkste geleerde lessen |
|
|
Dankzij het project zijn er bij ons momenteel twee voltijds equivalente medewerkers die advies verlenen rond circulair bouwen. De nieuwe dienst binnen ons adviesbureau biedt zowel antwoord op de vraag naar LCA- en LCC-studies als op de vraag naar begeleidingstrajecten binnen ontwerp- en productontwikkeling. We blijven dus zowel intern als extern focussen op de integratie van de circulaire economie in de bouw.
De casestudy campus Paardenmarkt wordt verder opgevolgd, en de eindresultaten en het projectverloop zullen we verwerken in een presentatie met oog op kennisdeling.
Verder zullen we blijven inzetten op kennisdeling over circulaire ontwikkelingen in lopende projecten via lezingen en lerende netwerken. Ook zullen we de gevormde banden met kennis- en overheidsinstanties aanhouden en zo meewerken aan een gestructureerde transitie naar een circulaire bouwwereld.
Bureau Bouwtechniek
Partners Universiteit Antwerpen (Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen, Onderzoeksgroep Energy & Materials in Infrastructure and Buildings)