Sagoma Group

Ontwikkeling van circulaire gevelmodules en hun circulair businessmodel

Circulaire gevelmodules. Dat is wat Sagoma Group (deel van Marchetta Familiebouwers) wil bijdragen aan de circulaire bouwsector. In samenwerking met Vandersanden (gevelstenen) en Nicolaers-Lambrechts (gerecycleerde arduinstenen) stellen ze het product - een gepatenteerd systeem - op punt. En om er een sterk businessmodel rond te bouwen, doen ze een beroep op de knowhow van Mosard, Sirris en Econocom.

Het project bestaat dus uit 2 grote delen:
1) de ontwikkeling van circulaire gevelmodules die passen binnen de Mosard BIM-bibliotheek (www.mosard.be). Hierdoor zullen de Sagoma gevelmodules makkelijker gebruikt kunnen worden in de voornaamste softwarepakketten van architecten en kan er een circulaire waarde of circulariteitsscore berekend worden. De gevelmodules zullen ook in VR gezet kunnen worden. En er zullen, in het bovenliggend ICT-platform, services aan gekoppeld kunnen worden - over de ganse levenscyclus.
2) het opzetten van een Circular Economy Service Model (CESM) rond de gevelmodules. De voornaamste knelpunten rond dit CESM zullen gezamenlijk aangepakt worden in groepssessies.
Drie verschillende circulaire businessmodellen zullen geëxploreerd en afgewogen worden. Bestaande tools en afwegingskaders zullen toegepast worden onder begeleiding van Sirris en Econocom zodat het businessmodel, het juridisch kader en de knelpunten bestudeerd kunnen worden om uiteindelijk voor alle partijen tot een win-win te komen.

Tot slot zullen de partners een modulaire, verplaatsbare (buiten)kantoorruimte bouwen. Deze ruimte wordt een heuse demonstrator. Sagoma zal er opleidingen en demonstraties in organiseren en de mobiele ruimte zal ook opgesteld worden op beurzen.

Sagoma Group

Partners Vandersanden en Lambrechts-Nicolaes

Thema's Circulaire materialen en bouwsystemen ›