RSL kringt. OCMW woningen circulair inrichten

Verspilling van meubilair en witgoed tegengaan door beter samen te werken

Het OCMW van Roeselare heeft 141 woningen voor asielzoekers. Na gemiddeld elke zes maanden volgt een gedeeltelijke herinrichting (van meubilair en witgoed). Daarbij gaan eigenlijk heel wat materialen verloren, omdat:

  • Door een stroeve logistieke samenwerking producten te snel ongeschikt worden verklaard voor verder gebruik;
  • moeilijk herstelbare producten met korte levensduur worden aangekocht;
  • bewoners niet vertrouwd zijn met het soort woningen en materiaal en het bijgevolg verkeerd gebruiken.

Met dit project willen we testen hoe dit anders, beter, circulairder kan. Met een uniek meerlagig lokaal partnerschap (met het OCMW, handelaars, sociale economie…) testen we de haalbaarheid om de OCMW-woningen circulair (met onder andere as-a-service-modellen) in te richten met meubilair en witgoed. We willen ook de geschiktheidsbeoordeling van materialen binnen het OCMW-patrimonium oprekken door meer herstel en structureel onderhoud. Hierdoor krijgt een groot deel van de materialen die nu te snel op de afvalberg belanden een langer leven. Tegelijk onderzoeken we hoe we de competenties van de bewoners kunnen versterken zodat de materialen en toestellen langer meegaan.

Stad Roeselare

Partners De Kringwinkel Midden West Vlaanderen, The Global Picture, Econocom Lease, Buurt & Co, Trifinance, Expert Crombez

Thema's Just Transition ›