Ondanks de vele maatschappelijke voordelen en economische opportuniteiten van stadslandbouw, en meer bepaald daklandbouw, merken we dat de toename van dergelijke projecten nog moeizaam verloopt. Mogelijke drempels zijn een hoge onzekerheid (op vlak van budget, beheermodel, teeltplan …), een gebrek aan praktische kennis en onvoldoende sectoroverschrijdende samenwerking.
Met het project ROOF FOOD willen we onderzoeken hoe we die drempels kunnen verlagen door te werken rond vier doelstellingen.
Ten eerste willen we meer inzicht verwerven in circulaire daklandbouw op onze eigen dakmoestuin in Gentbrugge.
Ten tweede hebben we onderzocht hoe dakmoestuinen het best in de markt worden gezet. Wat zijn geschikte (business)modellen voor daklandbouw en wat zijn de randvoorwaarden voor succes? En hoe kunnen we vastgoedeigenaars en projectontwikkelaars overtuigen van de meerwaarde van een daktuin op hun project?
Ten derde wilden we de leerlessen uit bovenstaande doelstellingen testen in een nieuw pilootproject: een collectieve standsmoestuin aan De Nieuwe Dokken in Gent.
Ten slotte hebben we nog een reeks innovatieve concepten uitgetest om onze dakmoestuin in Gentbrugge te toetsen aan de economische realiteit: korteketencatering, dakdiners, lezingen en rondleidingen.
Belangrijkste resultaten |
Belangrijkste geleerde lessen |
|
|
Momenteel onderzoeken we volop wat de beste manier zal zijn ons het project ROOF FOOD verder uit te breiden in samenwerking met partners.
Verder willen we in 2021, naast de uitbreiding van onze dakmoestuin in Gentbrugge voor 20 volkstuiniers, inzetten op twee nieuwe projecten: een collectieve stadsmoestuin ‘De Dokkerij’ voor en door de buurt (Gent) en Vergroening van verharde stadspleinen op innovatieve wijze (Berchem).
ROOF FOOD cvba
Partners Innec, ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek), ProNatura vzw