Programma Innovatieve Overheidsopdrachten

Circulair aankopen stimuleren in de publieke sector

"Met elke cent die je spendeert, breng je een stem uit voor het soort wereld dat je wilt". Het is een quote van Anna Lappé. Eentje waarin veel waarheid zit, en eentje waarmee meteen duidelijk wordt welke enorme rol aankopers spelen in het uitbouwen van de circulaire economie.

Ook de Vlaamse overheid is zich daarvan bewust. Vlaanderen besteedt jaarlijks ruim 30 tot 40 miljard aan overheidsaankopen. Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) wil die enorme koopkracht van de Vlaamse overheid en de publieke sector meer strategisch inzetten voor innovatie.

Het doel is om elke Vlaamse beleidsmaker, overheidsmanager en aankoper bij de overheid of in de publieke sector te overtuigen van de meerwaarde van innovatieve overheidsopdrachten - met inbegrip van circulaire oplossingen.
Het proces van de ontwikkeling en aankoop van die oplossingen kent verschillende fases:
1. Uitdenken van de oplossing en analyse van de haalbaarheid ervan op papier;
2. Ontwikkelen van een prototype van het nieuwe product, het nieuwe systeem of proces;
3. De innovatieve oplossing testen in een testomgeving, inclusief het ontwikkelen van een beperkt volume voor testdoeleinden;
4. Nagaan hoe effectief de innovatieve oplossing werkt in de praktijkomgeving;
5. Aankopen van een op de markt beschikbare, innovatieve oplossing.
Instappen kan in elke fase, afhankelijk van het aanbod van de markt en de vraag van de aanbestedende overheid.

Het PIO roept ook bedrijven op om mee te werken. Op hun website is daar een speciaal gedeelte voor voorzien. Je vindt er onder andere info over:
- openstaande overheidsopdrachten,
- oproepen voor marktconsultaties: voor sommige projecten rekent PIO op jouw expertise om mee input te leveren aan het bestek. Het organiseert dan marktconsultaties waar je samen met de aanbestedende overheid de behoefte definieert aan de hand van functionaliteiten, mee oplossingen formuleert voor die behoefte en de risico's en randvoorwaarden voor die oplossingen in kaart brengt,
- een overzicht van de opdrachten in voorbereiding.
Klik hier om de pagina voor bedrijven te bezoeken. 

Ook interessant voor wie innovatieve circulaire oplossingen ontwikkelt: het nieuwe initiatief Sandbox Vlaanderen. Heb je als ondernemer een product of technologie (Minimum Viable Product) interessant voor één of meerdere overheidsdiensten? En wil je dat product graag testen met de gebruikers bij die overheid, in een kortlopend experiment? Kijk dan zeker eens op www.sandbox.vlaanderen.

Vlaamse overheid