Bouwknopen zijn plaatsen in het gebouw waar verschillende bouwcomponenten samenkomen en aan elkaar worden bevestigd. Het platform behandelt niet enkel demonteerbare bouwknopen, maar ook bouwknopen met hernieuwbare materialen, met toepassing van in-situ hergebruikte materialen etc.. Op dat vlak bestaat er echter nog een grote kloof tussen theorie en praktijk: innovatieve oplossingen worden meestal op de bouwwerf zelf bedacht, maar achteraf zelden gedeeld. Die kloof blijft zo jammer genoeg behouden.
Met dit project wil LabLand daarvoor een oplossing vinden. Samen met VUB Architectural Engineering onderzochten we hoe we de opbouw van circulaire praktijkkennis kunnen stimuleren door verschillende bouwactoren samen te brengen om ervaringen uit te wisselen. We hebben daarbij een hele reeks samenwerkingsvormen en kennisstromen geanalyseerd en getest. Ook wensten we een platform uit te werken waar bouwprofessionals praktijkervaringen uitwisselen, waardoor ze vertrouwen krijgen om circulaire bouwknopen toe te passen.
Door de praktijkervaring een klankbord te geven, genereren we een win-win op lange termijn voor iedereen die participeert. Zo gaan we in tegen de verlammende competitie die momenteel leidt tot kortetermijnbeslissingen en een status quo.
Belangrijkste resultaten |
Belangrijkste geleerde lessen |
|
|
Als cobouwheer coördineren wij bouwprojecten in het kader van verschillende activatiemodellen voor onderbenutte ruimte (vb. Inschuifhuis, Wonen boven Winkels …). Dankzij dit project is er nu een methode om de ontwikkelde kennis van eigen projecten te documenteren en delen. De inzichten van dit onderzoek vormen een directe aanleiding om onze activiteiten te verbreden en de technieken ook aan te leren aan derden.
Enkele uitgewerkte formats, zoals de architectenbrainstormsessies, zullen we blijvend inzetten. De interacties tussen de deelnemers leidden tot meer en ambitieuzere circulaire bouwprojecten.
De leerlessen uit dit project (en uit het project Interdisciplinair Circulair Architectuur Laboratorium) vormen tevens de basis voor www.maakdebrug.be. Daarin wordt het businessmodel voort uitgewerkt op basis van verschillende hypotheses, zoals een deels gesloten model met lidmaatschap, sponsering door bouwproducenten …
LabLand vzw
Partners Vrije Universiteit Brussel - Architectural Engineering
Thema's Sensibilisering › Data & Tools › LCA & LCC › Circulaire materialen en bouwsystemen ›