Passief rijhuis in de stad

Maak kennis met het circulaire bouwproject van Christophe en Karen

In Vlaanderen staan nog een heleboel te verbouwen eengezinswoningen. Als je als particulier verbouwt volgens circulaire principes, dan bots je al snel op een aantal hordes: er is een heel bos aan uiteenlopende criteria rond circulariteit waarin de particulier met beperkte kennis van de materie de bomen moet zien. Ook de vertaling van theorie naar praktijk ontbreekt. De lijst met vragen tijdens de afbraak, de ontwerpfase en de heropbouw wordt steeds groter. Daarnaast zijn er een heleboel financiële en juridische vragen en uitdagingen. Er is nood aan ontzorging en begeleiding voor particuliere circulaire bouwprojecten. Dat ondervonden Christophe en Karen aan den lijve bij de verbouwing van hun rijhuis in Mechelen.

Zij werden op 25 april 2019 eigenaar van een rijhuis in Mechelen en hebben er grootse plannen mee: er een passiefhuis van maken waarin ze levenslang kunnen blijven wonen.
Modulair dus, opdat het aan alle toekomstige levensfasen tegemoet kan komen. Een huis als lege blokkendoos waarin ze naar hartenlust kunnen experimenteren. Een huis met een duidelijk duurzaam karakter waarbij ecologische materialen en technieken worden gebruikt, waar circulair bouwen en cradle-to-cradlematerialen centraal staan, en dat onafhankelijk is van fossiele brandstoffen.

Hoe ze dat aanpakken en waar ze nu staan in hun circulair, veranderingsgericht bouwproject documenteren ze uitgebreid op hun website (https://www.passiefrijhuisindestad.be/).
Wil je recentere info over het project of wil je eens ter plaatse gaan kijken, neem dan gerust contact op met Christophe en Karen. Ze kijken ernaar uit hun ervaringen te delen en staan open voor alle inbreng van buitenaf. Ook wie een techniek/product heeft dat hij zou willen uitproberen in de echte wereld, wie hen administratief kan ondersteunen (projectopvolging, subsidiedossiers, sloopinventaris, materiaalpaspoorten, ...), wie denkt dat ze materialen zouden kunnen uitwisselen tussen werven/materiaalbanken, wie het project wil gebruiken als prototype voor gelijkaardige projecten of wie hen kan helpen met het uitdragen van bovenstaande boodschap om alles nog meer te versnellen, is zeker welkom. Christophe en Karen beschouwen hun huis als een labo-woning, waarin ook effectief gewoond zal worden.

Daar maken Passiefhuis-Platform / Pixii gebruik van. Zij willen op basis van geïdentificeerde knelpunten (en kansen) een breder begeleidingsproces voor particulieren ontwikkelen, zowel in de klantenreis, de bouwpraktijk als in de trajectbegeleiding. Het trajectbegeleidingsproces wordt volledig in kaart gebracht en zal dienen als basis voor de ontwikkeling van een opleiding voor renovatiebegeleiders die particulieren willen begeleiden bij hun circulair bouwproject. De resultaten zullen ook verwerkt worden in een technische opleiding circulair verbouwen. En diezelfde roadmap kan ook aangewend worden door andere geïnteresseerde bouwheren, professionele partijen of beleidsmakers om energieneutraal circulair (ver)bouwen in particuliere context te faciliteren en ondersteunen.

Kortom, Passiefhuis-Platform / Pixii focust met dit project op particulieren die circulair willen verbouwen. Een markt met heel wat potentieel.


Foto: Christophe Lambrechts

Passief rijhuis in de stad

Passief rijhuis in de stad

Partners Pixii en Vibe

Thema's Recyclage & hergebruik › Urban Mining › Sensibilisering › Ontwerp ›