Nieuw kantoor voor Bureau Bouwtechniek

Alle registers open voor een duurzaam, circulair gebouw

Bureau Bouwtechniek (BB) bouwde een nieuw kantoor en besteedde, zoals het altijd doet, veel aandacht aan duurzaamheid. Dat uit zich op alle vlakken.

Locatie. BB koos voor een kantoor in de Michel de Braeystraat in Nieuw Zuid. Makkelijk bereikbaar met de fiets en het openbaar vervoer. Het kantoor bevindt zich op het gelijkvloers waardoor het vlot toegankelijk is voor iedereen.

Inspraak van gebruikers. Alle medewerkers van BB kregen de mogelijkheid om hun mening te delen, zodat het nieuwe kantoor aan zo veel mogelijk wensen kan voldoen en een kwalitatieve en aangename werkplek is.

Opbouw en structuur. Het gebouw bestaat uit een intelligente betonnen structuur met voldoende vrije hoogte voor alle mogelijke wijzigingen. Behalve rond de circulatiekernen zijn er geen dragende binnenmuren. De binnenwanden zijn verplaatsbaar zodat de indeling van het kantoor doorheen de jaren mee kan evolueren met de noden van BB.
Als vloerisolatie koos BB voor PUR-platen. Dat stimuleert hergebruik, sorteren en recyclage.

Technieken en comfort
- Kabels voor elektriciteit en data zitten verwerkt in een grid van kabelbuizen in de vloer zodat de herindeling en herbestemming van ruimtes mogelijk blijft. Een kwalitatief draadloos netwerk en laptops of surfaces laten toe om het werk naar eender welke plek te brengen.
- De pulsie en extractie van ventilatielucht zit ook mooi verspreid om die herindeling mogelijk te laten.
- Het gebouw is aangesloten op een warmtenet. Mocht de koppeling er niet komen, dan wordt het gebouw voorzien van zonnepanelen. Verwarmen en koelen gebeurt op lage temperatuur via een klimaatplafond. Omdat een simulatie aan het licht bracht dat de koellast van het kantoor groter is dan de warmtelast, werd gekozen voor dubbel i.p.v. drievoudig glas. Dat vergroot de warmteverliezen, zodat er sneller een evenwicht gevonden kan worden.
- Qua verlichting koos BB voor LED-verlichting met een handmatige inschakeling en automatische uitschakeling a.d.h.v. afwezigheidsdetectie.
- BB gaf de voorkeur aan energiezuinige elektrische toestellen (afwasmachine, koelkast, …) met een A+++ label.

Meubilair. De kantoorinrichting gebeurde met de principes van circulariteit in het achterhoofd. BB recupereerde bijna 60% van zijn ‘oude’ meubilair. De overige meubelstukken werden gerecycleerd en/of tweedehands aangeboden.
‘Nieuwe’ meubels, deuren, … vond BB tweedehands (bijvoorbeeld via de oogstkaart van ODS) of kocht het nieuw aan - steeds met aandacht voor kwaliteitsvol materiaal met een lange levensduur.

Meer weten? Lees het persbericht van Bureau Bouwtechniek

Bureau Bouwtechniek

Partners Jansen by ODS, Gyproc / Saint-Gobian Construction Products Belgium nv en Murmuur architecten (interieur)

Thema's Recyclage & hergebruik › Circulaire materialen en bouwsystemen ›