Labland vzw

Studio16 - circulaire demowoning

De vraag naar woningen stijgt, maar de ruimte raakt op. Hoe kunnen we met meer mensen beter gaan wonen? Dat onderzoekt Labland vzw aan de hand van bestaande en nieuwe woonmodellen.

Zo bouwde het recent Studio16, een prototype woning opgebouwd uit het "Circulair & Coöperatief Open Bouwsysteem" (COB). COB is een modulair bouwmodel voor veranderingsgericht wonen, ontwikkeld door Labland, de Vrije Universiteit Brussel, Open Structures studio, Labeur, Wooncoop en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het COB bouwmodel laat toe om voordelige woningen te bouwen die kunnen worden aangepast door en voor bewoners. In een woning opgebouwd binnen het COB, kunnen bewoners hun woning verbeteren in functie van hun veranderende woonwensen: een nieuwe hobby, de keuken afscheiden van of juist opentrekken tot de leefruimte, technische apparatuur updaten, ... En dat zonder materiaalverspilling. Daarom onderzoeken de partners hoe ze verschillende principes kunnen combineren:
- Interne aanpasbaarheid: Het interieur en de binnenwanden zijn makkelijk te verplaatsen en te vervangen. Dit geeft bewoners meer vrijheid en flexibiliteit en het verlengt de levensduur van de woningen.
- Circulair: Alle bouwelementen zijn herbruikbaar en transformeerbaar. Ze zijn zoveel mogelijk gemaakt uit recuperatiemateriaal. Dit verlengt de levensduur van de bouwelementen, en materialen verliezen hun waarde niet.
- Prefab: Door de woningen in eenheden volledig te produceren in ateliers en enkel te monteren op de werf versnelt het bouwproces, verhoogt de kwaliteit en verlaagt potentieel de bouwkost.
Open Source: De werkmethodes en bouwprincipes worden vrij gedeeld. Dit geeft iedereen de mogelijkheid om het bouwmodel te bestuderen, aan te passen, te verbeteren, uit te breiden en te verspreiden.
- Coöperatief: De woningen worden coöperatief beheerd om duurzaam gebruik en circulatie van zowel bouwelementen als bewoners zorgeloos te laten verlopen.

Aan de hand van prototype woning Studio16, dat volgens het COB gebouwd werd, onderzoeken Labland en zijn partners hoe ze woningen blijvend kunnen veranderen zonder het milieu te belasten.

Studio16 is een mobiele kijkwoning van 16m² die bewoners, architecten en lokale besturen wil inspireren om circulair en coöperatief te bouwen, want dit leidt tot ecologischer, kwalitatiever en betaalbaarder wonen. De constructie kan eenvoudig omgebouwd worden van woonstudio voor twee personen tot werkstudio voor tien personen voor allerhande activiteiten.

De mobiele demowoning is afgewerkt. Wil je er een kijkje nemen? Neem contact op met Labland!

Labland

Partners Vrije Universiteit Brussel - Architectural Engineering, Open Structures studio, Labeur, Wooncoop, EHERO, Mathieu De Schryver en Nikolaj De Meulder (architecten)

Thema's Sensibilisering › Sociaal-maatschappelijk › Circulaire materialen en bouwsystemen › Ontwerp ›