InschuifHuis van LabLand

Een nieuwe (bijna)energieneutrale rijwoning in 4 weken

Rijwoningen vormen de korrel en de textuur van een stad of dorp, van straten en pleinen. Je vindt ze in alle maten, van smalle compacte arbeidershuisjes tot brede luxueuze panden. Veel van deze woningen zijn verouderd. Ze renoveren tot (bijna)energieneutrale woningen is geen lachertje. Daarom ontwikkelde LabLand een oplossing: InschuifHuis.

Verouderde rijhuisjes worden vaak aan hun lot overgelaten. Eigenaars zien op tegen een grondige renovatie omdat de totale projectkost en -termijn vaak moeilijk te voorspellen zijn. En projectontwikkelaars zijn niet geïnteresseerd in de panden omdat het meestal over relatief kleine, versnipperde woningen gaat met veel maatwerk.

Van sloop tot verhuis in 4 weken
Met zijn InschuifHuis ontwikkelde LabLand een originele oplossing. Het InschuifHuis is een ecologische, kwalitatieve en betaalbare vervangbouw die er in 4 weken staat. De houtskeletbouwwoning wordt volledig geprefabriceerd in een atelier, inclusief keuken, sanitaire ruimtes en technieken. Bij de bouw wordt maximaal gebruik gemaakt van hernieuwbare materialen, en het ontwerp van de woning is eenvoudig en aanpasbaar aan veranderend gebruik. Eens de woning is afgewerkt, wordt ze letterlijk ingeschoven op de plek waar de oude werd gesloopt.

Selectief slopen
Het bestaande, verouderde rijhuis wordt selectief gesloopt. De materialen worden zorgvuldig geanalyseerd en gerecupereerd. Dakpannen, trappen, deuren en vensters maar ook minder voor de hand liggende zaken zoals het hout van roosteringen en dakgebinten probeert LabLand maximaal te hergebruiken. Hiervoor werken ze samen met sociale maatwerkbedrijven. Zo gaat de oude keuken naar Domus Mundi, zij maken er samen met Inhout een zo-goed-als-nieuwe betaalbare keuken van. Het hout uit de sloop wordt opgehaald door Labeur. Zij maken er onder andere gevelbankjes van. Materialen waarvoor geen nieuwe bestemming gevonden is, worden selectief afgevoerd.

Gestroomlijnd bouwproces
Het InschuifHuis stelt meer mensen in staat om hun woning zonder zorgen te vernieuwen en (bijna)energieneutraal te maken. Een gestroomlijnd bouwproces staat centraal. Transparantie over elk detail van het project en de kostprijs ervan, staat tijdens het hele traject centraal.

InschuifHuis werd ontwikkeld met steun van de provincie Oost-Vlaanderen en de Koning Boudewijnstichting.