In de klassieke architectuurpraktijk is er weinig tijd en ruimte om het takenpakket nog verder uit te breiden met onderzoek naar circulair bouwen.
Met het Interdisciplinair Circulair Architectuur Laboratorium (ICAL) wil TEKEN architectuur een nieuw samenwerkingsproces uittesten waarbij een team van experts tijdens het ontwerpproces ondersteuning biedt aan architecten en bouwteams bij het toepassen van circulaire bouwproducten en ontwerpprincipes.
Het samenwerkingsproces wordt vormgegeven aan de hand van een proeftraject met het architectenkantoor Averechts. Die leerlessen vormen de blauwdruk voor nog meer samenwerkingen met andere architecten en bouwteams.
Door onze krachten te bundelen met het Platform voor Circulaire Bouwknopen van Labland - die de circulaire bouwknopen tijdens de uitvoering op de werf documenteert - kunnen we inkijk bieden in het volledige bouwproces van reële, circulaire bouwprojecten.
Het uiteindelijke doel van dit project is een levend naslagwerk creëren met circulaire bouwprojecten in de praktijk van ontwerp tot uitvoering: het real-life documenteren van beslissingsmomenten en uitvoeringsfases met werffoto’s, constructietekeningen, LCA-analyses, kostenramingen ... Zo willen we circulair bouwen uit het theoretisch vacuüm halen en de dialoog verschuiven naar projectspecifieke praktijktoepassingen.
Belangrijkste resultaten |
Belangrijkste geleerde lessen |
|
|
We willen nog werk maken van de verdere uitwerking en uitbreiding van een online, levend naslagwerk met circulaire praktijkprojecten van ontwerp tot uitvoering. Mogelijks wordt dit een gedeelde website met het Platform voor Circulaire Bouwknopen, eventueel ook in samenwerking met de ICT-dienst van Vlaanderen Circulair om beide websites optimaal op elkaar af te stemmen.
TEKENarchitectuur
Partners VITO, WTCB, Democo en wooncoop