Ibens nv

BIM-koppeling uitrollen om onderhoudsconsequenties mee te nemen in ontwerpfase

Ibens nv is een aannemer die zowel ontwerpt als bouwt. Zij weten als geen ander dat er tijdens het ontwerpproces veel investeringskeuzes gemaakt moeten worden door de opdrachtgever. Om daar een beter zicht op te kunnen geven, willen ze hun BIM (Bouw Informatie Model) uitbreiden. 

Ibens modelleert al zijn projecten volledig in een BIM (Bouw Informatie Model), al van in de offertefase. Het 3D-model is slim opgebouwd en berekent de prijs van het project. Om die prijs nog accurater te maken, wenst de aannemer bijkomende informatie toe te voegen aan de componenten in het model: informatie over de kost van het meerjarig onderhoud en over het verbruik van het gebouw. 

Door zijn BIM op die manier te verrijken, zal de aannemer meer kunnen werken in de richting van de Life Cycle Cost van een gebouw in plaats van louter in de richting van het investeringsbedrag voor de nieuwbouw. Al in de ontwerpfase zal de Life Cycle Cost immers automatisch gegenereerd en vergeleken kunnen worden, afhankelijk van de ontwerpkeuzes. 
Zo zal Ibens zijn ontwerpen kunnen optimaliseren met het oog op de toekomst.