Het Archelier

Een nieuwe schakel in het waardenetwerk ter ondersteuning van de circulaire bouwsector

Het Archelier is een nieuwe schakel in het waardenetwerk, nodig om de transitie naar de circulaire economie te realiseren. Als ‘Interdisciplinair Circulair Architectuur Laboratorium’ of kortweg ICAL zal het complementair werken: het ondersteunt architecten en bouwteams bij keuzes met betrekking tot circulair bouwen. In de klassieke architectuurpraktijk blijkt er immers weinig tijd en ruimte om het takenpakket nog verder uit te breiden met onderzoek naar circulair bouwen. Daarom is het Archelier, als nieuwe schakel, essentieel.

Het doel van het project is tweeledig. Enerzijds organisatorisch: door “het Archelier” (Architectuur + Atelier) op te richten wordt een bedrijfsmodel op basis van interdisciplinaire partnerschappen in de praktijk getest. Anderzijds praktisch: door met het Archelier een proefproject “de 10” op te zetten, wil het project het prangende vraagstuk van de circulaire bouwknopen aanpakken. Door licht te werpen op goede en slechte praktijken en op bestaande of nog te ontwikkelen oplossingen, inspireert het project de Vlaamse bouwactoren om te innoveren en werk te maken van de overgang naar circulair bouwen.

Concreet zal het project de traditionele rol van de architect uitdragen en geloofwaardige, praktijkgerichte en breed gedragen oplossingen ontwikkelen voor de circulaire bouwsector.

 

TEKEN architectuur en MikeViktorViktor - Het Archelier

TEKEN architectuur en MikeViktorViktor architects Antwerpen

Partners VITO, WTCB, Democo en wooncoop

Thema's Sensibilisering › Data & Tools › LCA & LCC › Circulaire materialen en bouwsystemen ›

Een vraag over dit project? Stel ze hier.