In het Vlaamse landschap liggen nog veel betonnen (landbouw)wegen. Die verkeren vaak in een slechte staat. Beton is echter een materiaal dat de mogelijkheid biedt om opnieuw aangewend te worden. Dat gebeurt momenteel ook, maar vaak krijgt het gerecycleerde materiaal dan geen hoogwaardige functie meer en wordt het eerder gebruikt voor funderingen.
Met het project De Circulaire Weg wil Wegenbouw De Brabandere daar graag verandering in brengen. In het verleden hebben we al meerdere inspanningen geleverd om ecologischer te werk te gaan bij het bouwen van nieuwe wegen. Met dit project willen we nu onderzoeken of we het afbraakmateriaal van oude betonnen wegen geen hoogwaardiger tweede leven kunnen geven, namelijk door ze te gebruiken als hoogwaardigere betongranulaten voor de nieuwe wegverharding zelf, in plaats van enkel voor de fundering.
Als voorbeeldproject voor ons onderzoek hebben we een oude landbouwweg in Veurne trachten te vervangen door een nieuwe weg van 100% gerecycleerd materiaal. Deze circulaire weg is op zich misschien slechts een klein project, maar was bijzonder succesvol en kan als grote voorbeeld dienen voor de volgende generaties.
Belangrijkste resultaten |
Belangrijkste geleerde lessen |
|
|
Wij en het stadsbestuur van Veurne zijn uitermate tevreden over de uitvoering en resultaten van dit project. Onze circulaire weg toont aan dat het gebruik van gerecycleerde granulaten een meerwaarde kan betekenen voor de toekomstige circulaire economie in Vlaanderen.
Er zijn uiteraard nog enkele uitdagingen zoals de omzichtigheid waarmee de selectieve uitbraak van de oude weg moet gebeuren en de waterhuishouding in het wegenbeton.
Ons proefproject is momenteel nog kleinschalig, maar gezien de goede resultaten zit er zeker toekomst in. Dit project kan zeker als voorbeeld dienen voor toekomstige generaties wegenwerken, en we zouden grote veranderingen kunnen teweegbrengen in heel Vlaanderen.
Group De Brabandere - Recyclage
Wegenbouw De Brabandere