Cuypers & Q architecten

Circulaire plannen voor een dorpsschool met toekomstvisie

Cuypers & Q architecten onderzoekt de circulaire mogelijkheden om een tweede leven te geven aan een schoolgebouw dat niet meer voldoet aan de hedendaagse normen. De bestaande verouderde delen zullen gesloopt worden, en een aanbouw en nieuwbouw zijn voorzien.

Bij het uittekenen van het masterplan, tracht Cuypers & Q circulaire oplossingen te integreren. Ze onderzoeken de mogelijkheid tot urban mining, recyclage van afvalstromen en selectieve ontmanteling. Daarnaast onderzoekt het bureau ook of het houtmassiefbouw, een demonteerbare gevel, leasingtechnieken/materialen, hergebruik van materialen van bestaande gebouwen in situ of buiten de site, ... kan toepassen.

De nieuwe gebouwen zullen flexibel ingericht en gebruikt kunnen worden, niet alleen door de school, maar bijvoorbeeld ook door de academie en de bibliotheek. Daardoor zal het gebouw beter benut worden. Open plateaus met flexibele mobiele muren maken de ruimte voor alle gebruikers vrij indeelbaar. Ook het meubelwerk zal flexibel en aanpasbaar zijn.

Door op een intelligente manier te ontwerpen met CLT (Cross Laminated Timber) wil Cuypers & Q de ruwbouwkost compenseren met geoptimaliseerde technieken (tracés), een afgelijnde afwerking en intelligent meubelontwerp.

Omdat het om een schoolgebouw gaat, is het bovendien de wens van Cuypers & Q om de kinderen bij het project te betrekken - van in het begin. Gezien de zeer centrale ligging van de school in de dorpskern zouden ze graag het hele dorp sensibiliseren met de circulaire gedachte. Een van de denkpistes is bijvoorbeeld om samen te werken met lokale jeugdbewegingen.

Een deel van het onderzoek dat Cuypers & Q in verband met dit project voert, heeft betrekking op de haalbaarheidsoefening naar een neutrale begroting. Voor circulaire keuzen zijn er immers geen verhoogde subsidies van AGION. Er mogen of kunnen dus enkel budgetneutrale resultaten en keuzen gemaakt worden. Maatschappelijke en economische meerwaarde op lange termijn mag/kan dan ook niet ingerekend worden.

Cuypers & Q Architecten – Happiness Harbour