Circulaire innovatie vindt moeilijk ingang in de bouwwereld: uitvoerders en investeerders mijden liever risico’s rond nieuwe bouwtechnieken en vallen vaak terug op traditionele bouwoplossingen. Daarnaast vertrekt men overwegend vanuit de individuele belangen van de diverse bouwdisciplines, waardoor er weinig vertrouwen is tussen verschillende actoren binnen een (ver)bouwproject. Daarom is het niet altijd duidelijk welke individuele en maatschappelijke kansen circulair bouwen te bieden heeft.
Via dit project willen Jansen by ODS, Bureau Bouwtechniek, Lootens, BUURMAN Antwerpen en Franck daarin verandering brengen. Zo bestudeerden we eerst grondig de verschillende opportuniteiten (gezamenlijke business, meer hergebruik, tijdelijke stockage, samenwerking tussen materialenhubs …) en knelpunten (lage efficiëntie van selectieve sloop, gebrekkige beschikbare informatie van gebruikte componenten, complexe logistieke planning …) van een dergelijke samenwerking.
De coöperatie wordt ondersteund door drie verschillende materialenhubs: de Circulaire Staal-hub o.l.v. Jansen by ODS en Lootens, de materialenhal met houtproducten van BUURMAN en de gevelstenen-site van Franck.
We werkten aan diverse cases om het proces van urban mining, de digitale en logistieke aspecten, de oogstkaart en de herbestemming van de secundaire materialencyclus te testen.
Belangrijkste resultaten |
Belangrijkste geleerde lessen |
|
|
Onze rapportage toont opportuniteiten, obstakels en mogelijke oplossingen. De samenwerking rond circulaire bouwmaterialen en systemen is een mooie ambitie en een continu proces van leren, testen en reflecteren.
Vandaag buigen twee partners zich over het vervolg en de feedback op hun plannen is alvast hoopvol.
Via de Stichting Harvest Bay willen we de kennis borgen die werd opgedaan. Die is zeer divers en overstijgt ieders specialisme, en biedt tevens ruimte voor biobased oplossingen. De nieuwe projecten dienen zich al aan, dus we kunnen in feite al starten. Het idee bestaat om hiervoor een coöperatieve vennootschap op te richten, aanvankelijk als start-up, waarin ook pas afgestudeerde studenten bouwkunde en handelswetenschappen een rol krijgen. Momenteel wordt hiervoor de nodige financiering uitgewerkt. Het is alvast duidelijk dat het ondersteunende digitale platform complex zal zijn om op te schalen, en ook de nodige kosten met zich zal meebrengen.
Kloeckner Metals Belgium NV
Partners Kloeckner Metals Belgium & Jansen AG Lootens Turnhout BV, Bureau Bouwtechniek NV, Franck BV, BUURMAN Antwerpen vzw
Thema's Selectieve sloop › Urban Mining › Data & Tools › LCA & LCC › Circulaire materialen en bouwsystemen ›