Op het wetenschapspark in Diepenbeek is een nieuwe, multidisciplinaire onderzoekssamenwerking in ontwikkeling. In dit onderzoeks- en valorisatiecentrum wil POM Limburg circulaire bouw promoten vanuit verschillende expertisevelden. Dat zal gebeuren aan de hand van de bouw van een nieuw circulair gebouw op Campus Diepenbeek.
Aan het ontwerp- en bouwproces wordt een leer- en onderzoekstraject gekoppeld: Circulab. Dat zal circulair bouwen analyseren vanuit juridisch, economisch en ontwerpmatig- en bouwtechnisch oogpunt.
Het uiteindelijke doel is tweedelig. Door het circulaire bouwproject te beschouwen als een grote multidisciplinaire businesscase, willen we lessen trekken om het aanbestedingslandschap voor circulaire bouw grondig te veranderen.
Daarnaast willen we aan de hand van ons traject een handleiding voor circulaire bouw opstellen. Daarin brengen we de meest voorkomende pijnpunten in kaart en stellen we oplossingen voor. Zo hopen we meer opdrachtgevers en andere bouwactoren te overtuigen om circulair te bouwen én hen een duidelijk stappenplan aan te reiken.
Belangrijkste resultaten |
Belangrijkste geleerde lessen |
|
|
POM Limburg
Partners UHasselt, Embuild Limburg (voorheen Confederatie Bouw Limburg)
Thema's Hefbomen: Juridisch › Financieel › Businessmodellen › Circulaire materialen en bouwsystemen ›
Het project Circulab wordt na afloop voortgezet. Het gezamenlijke programma van POM Limburg en Embuild Limburg ‘Boost Bouw Limburg’ zet in op ambitieuze innovatie en vooruitstrevende transformatie van de volledige Limburgse bouwsector. Het programma draagt bij aan de doelstelling om de Limburgse bouwbedrijven verder competitief te maken voor de toekomst.
De komende jaren zetten we in op inspiratie, expertise en innovatie. We tekenen hiervoor drie routes uit met specifieke doelstellingen.
Inspiratieroute:
Expertiseroute:
Innovatieroute:
Bijkomend zal de nieuwe bouwcampus op campus Diepenbeek gerealiseerd worden. Die campus wordt de spil van de Limburgse sector. Circulariteit en de cross-disciplinaire insteek staan hierbij centraal. Het gebouw wordt voor de Limburgse bouwsector een toonbeeld van en inspirator voor: innovatie, doorgedreven duurzaamheid en flexibiliteit. De toekomstige innovaties in de bouw zullen hier ontstaan in samenwerking met het bedrijfsleven en de kennisinstellingen.
Noden veranderen doorheen de tijd. Daarom zal het gebouw zich snel en efficiënt aanpassen met zo weinig mogelijk bouwkundige en technische ingrepen. Daarbij is er aandacht voor een spaarzaam verbruik van energie en materialen. Er wordt gestreefd naar een minimale voetafdruk van het gebouw.