In het kader van circulair bouwen is het van cruciaal belang dat gebouwen aanpasbaar zijn om een flexibel gebruik toe te laten. Traditionele ventilatiesystemen kunnen echter obstakels vormen in een veranderingsgerichte (ver)bouwpraktijk. Momenteel wordt de rol van ventilatiesystemen in de transitie naar een meer circulaire economie nog sterk onderbelicht.
Met Circul’Air wil de onderzoeksgroep EMIB van het Departement Bouwkunde van de Universiteit Antwerpen op metaniveau analyseren welke (alternatieve) ventilatiesystemen een flexibel gebruik faciliteren en zo beter aansluiten bij een circulaire economie.
Enerzijds hebben we de rol van ventilatiesystemen onderzocht in een aanpasbare bouwcontext. Hierover schreven we twee wetenschappelijke papers en stelden we een fiche met richtlijnen op over hoe te ventileren in een aanpasbare context. Anderzijds hebben we onderzocht, gedocumenteerd en getest (in een simulatieomgeving) of er alternatieve ventilatiestrategieën bestaan die beter compatibel zijn met een aanpasbare context dan de traditionele systemen. Aanvullend hebben we een proof of concept voor een alternatief systeem gebouwd en gedemonstreerd in een labo-omgeving.
Belangrijkste resultaten |
Belangrijkste geleerde lessen |
|
|
Er loopt een doctoraatsonderzoek dat in de komende jaren de rol van ventilatiesystemen en andere HVAC-systemen in een aanpasbare context verder zal onderzoeken.
Universiteit Antwerpen - Departement Bouwkunde - Onderzoeksgroep EMIB
Partners Renson Ventilation en JuuNoo
Thema's Sensibilisering › Data & Tools › LCA & LCC › Circulaire materialen en bouwsystemen ›