Aan de Fonteinstraat in Leuven staat een appartementencomplex uit 1960. Daarin bevinden zich onder andere 3 verouderde studio’s van zo’n 40 m². Ze zijn toe aan een grondige renovatie. Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) wil die zo duurzaam mogelijk realiseren. De stad Leuven heeft immers de ambitie om toe te werken naar een klimaatneutrale stad in 2030. En AGSL zet zich in om daaraan bij te dragen.
Het renovatieproject kreeg de naam Circu l’air, omdat het gaat om circulair renoveren op grote hoogte: in een appartementsgebouw! De focus bij de circulaire renovatie ligt op:
- kwaliteit en bewoonbaarheid: op vlak van isolatie, ventilatie en brandveiligheid moeten de gerenoveerde studio’s voldoen aan de huidige normen; en er moet ook aandacht zijn voor een gezond en prettig binnenklimaat/akoestiek;
- herbruikbaarheid en/of hergebruik:
> herbruikbaarheid: dat te plaatsen materialen demontabel zijn zodat ze in de toekomst weer ingezet kunnen worden;
> hergebruik: bij de renovatie gebruikmaken van oude materialen die in studio’s of in de regio (urban mining) aanwezig zijn.
AGSL vond een architect (KPW architecten) voor het ontwerp en de coördinatie van Circu l’air. De studio’s zouden dit jaar helemaal klaar en bewoonbaar moeten zijn.
AG Stadsontwikkeling Leuven - KPW architecten
De 3 studio’s, waarbij onze ambitie was om dit zo circulair /bio-based mogelijk te doen, zijn nu gerenoveerd. We zijn zelf zeer tevreden van het gelopen proces en de realisatie. Het leertraject dat we met dit project doorlopen hebben was leerrijk, en daarom vonden we het een verplichting om hiervan een zeer degelijke evaluatie te maken. Vandaag delen wij graag deze evaluatie met jullie, bouwheren, architecten, aannemers, ...en hopen dat dit inspirerend werkt voor jullie.