Circulair bouwen spitst zich in Vlaanderen vooral toe op slim ontwerp en doordachte materiaalkeuzes. Op het vlak van technische installaties zoals elektriciteit, sanitair ... zien we echter nog een voornamelijk lineair economisch model. Om circulariteit te verankeren in het volledige bouwproces, moet een circulaire aanpak gestimuleerd worden in àlle facetten. Bovendien zijn technische installaties onderhoudsgevoeliger dan andere gebouwlagen, wat een groot potentieel betekent om efficiënter om te gaan met die grondstoffen en materialen.
Met dit project wenst studiebureau Boydens engineering, samen met VITO/EnergyVille, bouwheer Revive en een stakeholdergroep van industriële marktspelers, een pakket aan relevante circulaire gunningscriteria voor technieken ontwikkelen. Dat pakket evalueert de circulariteit van technische installaties op een gewogen manier, zonder fabrikant- of productafhankelijk te zijn. Het is bruikbaar als aanvulling op de klassieke gunningscriteria, om de markt te stimuleren en bouwheren te begeleiden bij het integreren van circulaire bouwprincipes. Later kan het ook zwaarder wegen, om zo stappen in de juiste richting te belonen zonder afschrikeffect.
We konden ons ontwikkelde gunningspakket ook meteen inzetten, aangezien we als ingenieursbureau betrokken zijn bij de conceptualisering, het ontwerp en de monitoring van technische installaties in (middel)grote gebouwen. Zo konden we de haalbaarheid en impact van het pakket al toetsen aan de praktijk.
Belangrijkste resultaten |
Belangrijkste geleerde lessen |
|
|
Tijdens het project merkten we dat, zeker bij kleinere bouwprojecten, het ontwikkelde aanbestedingspakket met de 12 essentiële parameters als barrière werd ervaren tijdens de aanbestedingsfase. Tijdens die fase is er veel tijdsdruk waardoor het lastig is om de nodige input van onderaannemers en leveranciers op te vragen terwijl die partijen nog niet vastliggen. Daarom zou het een kansrijk vervolgproject zijn om het aanbestedingspakket voort uit te werken tot een zelfevaluatietool voor aannemers. Zo kan een aannemer, onafhankelijk van enige tijdsdruk, zelf evalueren of hij al (voldoende) rekening houdt met circulaire principes bij de keuze van materialen, componenten en uitvoeringsmethode, en kan hij zien waar er nog verbetering mogelijk is.
Boydens engineering
Partners VITO/EnergyVille, Revive
Thema's Financieel › Businessmodellen › Data & Tools › LCA & LCC › Circulaire materialen en bouwsystemen ›