Vlaanderen telt een aantal veelbelovende circulaire bouwprojecten. Maar de industrie is statisch en voert weinig sectoroverschrijdende communicatie. Talloze partijen werken in afzonderlijke silo’s. Daardoor is het moeilijk om circulaire principes op grote schaal gangbaar te maken.
Bovendien is de bouwsector niet snel mee met digitale innovaties. Nochtans kunnen die helpen om gebouwen veel sneller, goedkoper en slimmer te ontmantelen dan voorheen. Nieuwe digitale methoden zoals BIM, parametrisch ontwerp, Big Data, blockchain-technologie, robotica, Computer Aided Manufacturing (CAM), Artificial Intelligence (AI) en Internet of Things (IoT) hebben het potentieel om de huidige stand van zaken in de bouw te innoveren.
Dit onderzoeksproject van Prof.Dr. Catherine De Wolf wil digitale technologieën combineren met circulaire principes, zodat data-gedreven beslissingen over materiaalhergebruik geautomatiseerd kunnen worden.
Met haar team zal ze prototypes bouwen en hun onderzoek toepassen op praktijkvoorbeelden. Het project werkt met een platform waarop gebouwen virtueel zijn weergegeven met behulp van realtime gegevens gedurende hun levenscyclus. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om te communiceren met medestakeholders, van deconstructiewerkers tot architecten. Het projectteam zal de informatie van deze nieuwe digitale methoden combineren
Wereldwijde implementatie op grote schaal van een circulair model in de bouwsector is nog niet succesvol geweest. Prof.Dr. De Wolf wil samen met haar team aantonen dat een fundamentele shift alvast mogelijk is op lokaal niveau.
ETH Zürich - Prof.Dr. Catherine De Wolf
Partners TU Delft, MIT
Thema's Data & Tools › LCA & LCC › Sociaal-maatschappelijk › Circulaire materialen en bouwsystemen ›