BIM-Integrum

Beneens Bouw en Interieur ontwikkelt een gebruiksvriendelijk, digitaal as-built dossier

Met BIM-Integrum wil Beneens een systeem opzetten dat alle in een gebouw gebruikte materialen in de juiste hoeveelheid en op de juiste positie weergeeft. Door hiervoor een systematiek te ontwikkelen en te koppelen aan het BIM-model, genereert Beneens een platform dat in één overzichtelijke, gebruiksvriendelijke viewer zowel het as-built dossier, als het postinterventiedossier, de onderhoudsrichtlijnen én het potentieel voor urban mining kan weergeven.

As-built dossiers - al die er al zijn - zijn tegenwoordig een samenraapsel van diverse leveranciers, technische fiches en classeurs waarin men verloren loopt. Vaak onaangepast tijdens uitvoering en aldus niet steeds up-to-date. Ontbrekende onderhoudsrichtlijnen, bijvoorbeeld, zijn eerder regel dan uitzondering. Kopers van een ‘oud’ pand hebben vandaag de dag ook vaak geen weet van de aanwezige elementen, noch van de bouwelementen die na sloop of afbraak opnieuw kunnen worden hergebruikt.

Dé oplossing is een digitaal as-built dossier dat op een intuïtieve manier toegang biedt tot alle informatie over de gebruikte elementen en materialen in een gebouw.
Het lijkt en klinkt op zich erg complex, maar is het - volgens Beneens - in wezen niet. Of hoeft het toch niet te zijn. Daarom wil het bureau een gebruiksvriendelijk gebruikersplatform bouwen: BIM-Integrum.

Op dit platform zullen voorgeprogrammeerde (automatisch gegenereerde) meetstaten, filters en views het - zelfs voor mensen die niet vertrouwd zijn met 3D software - toch makkelijk maken om door digitale as-built dossiers te bladeren. Dat kunnen zowel bouwheren, onderhoudsbedrijven, techniekers en renovatiebedrijven, maar ook toekomstige urban miners zijn.
Nu worden gebouwen maar al te vaak gewoonweg gesloopt in het vooruitzicht van de verkoop van de bouwgrond. De nieuwe standaard zal de toevoeging van digitale urban mining en de verkoop van elementen en materialen worden.

Door een werkbare en gebruiksvriendelijke tool te bouwen waarmee men al de informatie vanuit een doorgedreven BIM model naar een bruikbaar grondstoffendepot transformeert, wil Beneens nog meer gebruikte materialen in gebouwen een nieuw leven kunnen geven.

Beneens Bouw & Interieur

Partners WTCB, Bouwunie, Kamp C en TEN

Thema's Recyclage & hergebruik › Selectieve sloop › Urban Mining › Data & Tools › LCA & LCC ›