Aertssen Group - Futurn's RE|CORE Project

Circulair slopen sluit bouwkringlopen

Maar liefst 30% tot 40% van het afval in België komt uit de bouwsector. Goed voor 20 miljoen ton asfaltpuin, steengruis, gevaarlijk afval, … per jaar. Wat als we dat ‘afval’ opnieuw zouden inzetten in (nieuw)bouwprojecten? Bouwbedrijf Aertssen Group toont in het RE|CORE Project hoe het, dankzij circulair slopen, bouwkringlopen sluit.

Recuperatie van de Recor-site
In 2021 kochten Futurn en Immopro de voormalige Recor-site, waar ooit de fabriekshallen en kantoorgebouwen van meubelfabrikant Recor hebben gestaan. Aertssen Infra en Aertssen Kranen zetten daar in hun opdracht de schouders onder een circulaire en duurzame bedrijvencampus. In plaats van te slopen, werd ervoor gekozen de oude gebouwen bijna volledig te ‘demonteren’, en de oude bouwmaterialen te hergebruiken en te recycleren.

Hergebruik in eigen project
Veel bouwmaterialen en interieurelementen kregen een nieuwe functie op de bedrijvencampus. Zo brak Aertssen Group alle steenachtige materialen af, om ze later als fundering te gebruiken. Zelfs deuren, meubels, houten panelen en de bekende ‘RECOR’-letters kregen er een nieuwe plek. Omdat de staalstructuren nog voldoende stevig waren, bleven ook die staan. De rest van de stalen balken zal het bouwbedrijf in andere projecten gebruiken, net zoals de uit de oude gebouwen gerecupereerde bakstenen, roofing en natuursteen.

Cellenbeton wordt kattenbakvulling
Wat geen nieuwe plek in het gebouw of elders krijgt, ziet wél op een andere manier opnieuw het levenslicht. Zo recycleert Aertssen Group het hout uit de constructies tot plaatmateriaal. En ligt het cellenbeton van de oude fabriekshallen zelfs als vulling in … kattenbakken!

Aertssen Group hergebruikte al 8,5% van het bouw- en sloopafval van de voormalige Recor-site. Door de circulaire aanpak toe te passen bij al zijn sloopprojecten, wil het bedrijf dat percentage tegen 2030 minstens verdubbelen.