Actiedag 3.12 Sessie 8: Hergebruik en gebruik van recyclaat in overheidsopdrachten

ACTIEDAG 3 // Sessie 8: Gebruik van recyclaat en hergebruik in overheidsopdrachten 
Annelies Scholaert (OVAM) en Alexander Lemmens (Facilitair Bedrijf)

We delen graag de drie take-aways uit deze sessie, waarin Alexander Lemmens van het Facilitair Bedrijf de case ‘pachthof Meise’ bracht en Annelies Schollaert van OVAM dieper inging op het Bevorderen van het gebruik van kunststofrecyclaten in bouwtoepassingen via het Vlaams aankoopbeleid.

1. Pachthofzone Meise is een voorbeeld van circulaire en duurzame bouw mee opnemen als element in de uit te werken bouwvisie, eerder dan als apart criterium. Op deze manier laat je meer vrijheid aan de architect, die het best geplaatst is om circulariteit met de andere ontwerpaspecten te verzoenen. Een kwalitatieve en globale beoordeling is zeker toelaatbaar, maar ze moet wel juridisch correct worden toegepast. Een goede praktijk is om ook de realiseerbaarheid van het voorstel aan te tonen binnen de voorziene prijs en termijn om zo meer verantwoordelijkheid bij de uitvoerder te leggen (en zo loze papieren beloftes tegen te gaan).

2. Het Vlaamse plan overheidsopdrachten vraagt overheden om hun voorbeeldrol in circulair aankopen op te nemen door voorkeur te geven aan gerecycleerde materialen en grondstoffen. OVAM leerde uit een studie dat er nog veel winst te halen valt bij het stimuleren van kunststofrecyclaten in de bouwsector. Dit kan bijvoorbeeld door functioneel te specifiëren, performantie eisen te stellen en kritisch te kijken naar normeringen die geëist worden. OVAM werkt nu aan een studie die concreet advies voor aankopers zal opleveren voor 9 bouwtoepassingen.

Zowel Alexander Lemmens als enkele workshopdeelnemers pleitten voor het behouden van een constructieve dialoog met de uitvoerder als de contractvoorwaarden die bv. werden voorgesteld i.k.v. een (open) gunningscriteria niet haalbaar blijken. Ingebrekestellingen gevolgd door de toepassing van straffen en ambtshalve maatregelen wordt gezien als een laatste redmiddel. Voor grote projecten is een mogelijke goede praktijk om de dialoog al voor de gunning te voeren, bv. in het kader van een procedure met onderhandelingsmogelijkheid (bv. MPMO of concurrentiegerichte dialoog).