3.6. Circulair bouwen in de praktijk: circulair ruimtegebruik

Dit lespakket gaat over het ontkoppelen van de (groeiende) behoefte aan de consumptie van ruimte. Circulaire bouwers hebben een aantal sleutels in handen. Maak kennis met de opgave en de belangrijkste strategieën.

Terug naar de Leerhub

Uitdagingen en strategieën voor niet en anders bouwen in Vlaanderen

De omgeving staat onder druk. De inbeslagname van ruimte voor allerlei activiteiten moet in kwantiteit en kwaliteit bijgestuurd worden. Het aansnijden van open ruimte, het verharden van oppervlakten en het onsamenhangend inrichten van Vlaanderen stelt ons voor grote uitdagingen. De circulaire economie gaat over het ontkoppelen van materialenverbruik ten opzichte van de welvaartsgroei, van meer doen met minder voor meer welzijn. Circulair ruimtegebruik gaat over het ontkoppelen van de (groeiende) behoefte aan de consumptie van ruimte, en zelfs het terugdraaien van ruimtelijke misgrepen, zonder dat economie of welzijn onder druk moeten staan. Integendeel. Circulaire bouwers hebben een aantal sleutels in handen. Maak kennis met de opgave en de belangrijkste strategieën.

Links en bronnen circulair ruimtegebruik

Het magazine Ruimte 49 (april 2021) staat in het teken van circulaire gebiedsontwikkeling als dé planningspraktijk van de 21ste eeuw. Lees meer over de ideeën en praktijken.