Bij circulair bouwen zijn ontwerpkeuzes van cruciaal belang. Maar hoe begin je eraan? Met dit lespakket zetten we je op weg. We geven je graag enkele basisprincipes voor circulair ontwerpen mee, tonen je waar je rekening mee moet houden bij omkeerbaar en veranderingsgericht bouwen en belichten het Brand model dat 6 lagen onderscheidt in elk gebouw. Verder krijg je inzicht in de vereisten voor circulaire producten. En tot slot krijg je uitleg bij de onmisbare toolkit van VUB Architectural Engineering.
In dit lespakket krijg je een aantal richtlijnen, methodes en principes mee die gebruikt kunnen worden bij circulair bouwen. Daarnaast maak je kennis met de Nordic Five Level Structuur die een houvast kan bieden bij circulair ontwerpen.
Om een circulair gebouw te ontwerpen dat omkeerbaar en veranderingsgericht is, kan je gebruik maken van de 'ontwerprichtlijnen veranderingsgericht bouwen'. We zoomen er hier op in en tonen hoe deze richtlijnen toegepast kunnen worden op wijk-, gebouw-, component/element- en materiaalniveau.
De 'losmaakbaarheid' van een gebouw is een belangrijke factor bij circulair ontwerpen. Het Brand model deelt gebouwen op in 6 lagen met verschillende levensduur. Die lagen worden onafhankelijk gemaakt en zijn dus ook makkelijk aanpasbaar. We lichten het model laag per laag toe.
(De video met voorbeeld van een site als ecosysteem in slide 9 en de video 'Skin - woonblok' op slide 16 vind je hiernaast. Daaronder kan je de volledige presentatie als pdf downloaden.)
Om circulaire gebouwen te ontwerpen en te bouwen, zijn er circulaire producten nodig. Hoe ontwerp je zo'n product? Waarmee moet je rekening houden? De tabel in deze presentatie vat alles samen.
P.S.: Inspirerende cases over circulaire producten en gebouwen vind je hier
Hoe kan je effectief circulair ontwerpen? Om je op weg te helpen, lanceerde VUB Architectural Engineering een handige toolkit met vier simpele stappen om circulariteit op een zinvolle manier in elk bouwproject te integreren. Al deze stappen worden hier in detail toegelicht. Je krijgt ook een boeiende inkijk in de praktijk en ontdekt welke belangrijke circulaire ontwerpkeuzes de VUB maakte voor haar Circular Retrofit Lab.