Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Circulaire economie in de Vlaamse bouwsector

Een inkijk in de kansen voor een toekomstgerichte bouwsector

Meer duurzame impact via circulaire strategieën in de bouwsector

De bouwsector heeft een belangrijk aandeel in het streven naar een meer duurzame toekomst in Vlaanderen. De sector is in Europa momenteel verantwoordelijk voor 40% van de broeikasgassen, 1/3 van het watergebruik en 50% van de materiaalstromen. Daar willen we, samen met jou, snel iets aan doen.

Via circulaire bouwstrategieën kunnen we, onder andere, nadenken over:

  • Hoe we minder materialen kunnen gebruiken
  • Hoe we minder afval kunnen produceren
  • Hoe we leegstand kunnen vermijden

Een circulaire bouwsector garandeert economische groei en werkgelegenheid op lange termijn. Daarnaast zorgen we voor een positieve impact op het klimaat en het milieu.

Wil je meer weten?

Download dan snel de whitepaper voor beleidsmakers! Deze whitepaper bundelt de learnings en uitdagingen van verschillende bedenkers en aanbieders binnen de Vlaamse bouwsector. Leer van hen en laat je inspireren! 

Wil je meer weten over circulair bouwen?
Laat je inspireren en download onze whitepaper voor beleidsmakers.

cover beleidsmakers

Circulair bouwen? Deze bedrijven deden het je voor!

Vlaanderen Circulair en OVAM ondersteunen innovatieve circulaire projecten. Tussen 2017 en 2019 werden reeds 188 projecten gesubsidieerd. Daarvan was ongeveer 20% voor bouwprojecten. Laat je door onderstaande bedrijven inspireren om ook aan de slag te gaan met circulaire strategieën. 

Facadeclick

Facadeclick

Een uniek kliksyteem

Facadeclick ontwikkelde een kliksysteem om eenvoudig en ecologisch te bouwen. Het voegloos gevelsysteem verbindt de stenen niet mortsel. De gevel kan gemakkelijk weer afgebroken worden en hergebruikt worden.

Meer weten >

JuuNoo

JuuNoo

Ontwerp in lagen

JuuNoo bewijst dat circulair bouwen het hergebruik van materialen vergemakkelijkt. Hun herbruikbare wanden worden op het einde van hun 'leven' gedemonteerd en herplaatst.

Meer weten >

Werflink

Werflink

Transparantie & samenwerking

Werflink heeft een online deelplatform waar bouwbedrijven op lokaal niveau materiaal, infrastructuur en overschotten delen. Zo streven ze naar minder afval, minder uitstoot en minder verspillen.

Meer weten >

In onze whitepaper lees je hoe ook jij de eerste stappen kan zetten naar het toepassen van circulaire strategieën

Download whitepaper