Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Wijnegem Shopping

Circulaire renovatie parkeerdak Shopping Wijnegem

In 1993 opende Wijnegem Shopping Center haar deuren. Met uitbreidingen in 1997 en 2013 is de oppervlakte nu 69.000 m² met zo’n 250 winkels. Bovenop het centrum prijkt het drukst bereden parkeerdak van Europa: met 1.500 gratis parkeerplaatsen is het 32.500 m² groot. Jaarlijks komen er zo’n 9 miljoen bezoekers naar het winkelcentrum, waarvan 80% met de auto.

De klant parkeert het liefst zo dicht mogelijk bij de ingang, het dak is daarom de populairste plek. Na 25 jaar was het dak toe aan renovatie. Naast dat het dak superintensief wordt gebruikt, wordt er ook hard gereden. Dit gecombineerd met steeds zwaardere auto’s (zoals SUV’s) zorgt voor extra belasting. Men wilde een nieuw parkeerdak met een hogere isolatiewaarde. Het dak is circulair gerenoveerd.

Compleet alles vernieuwen vonden wij niet nodig, want het overgrote deel van de tegels was nog in prima staat (refuse). De isolatie konden we, na reiniging (repair), op elkaar plaatsen, waardoor we maar de helft van de isolatie hoefden in te kopen (reduce). Het overgrote deel van de tegels is op dit parkeerdak gewoon terug geplaatst (reuse). En tegels die niet meer op het dak gebruikt konden worden, met name door belijning, hebben een compleet nieuw leven gekregen, als loop- en rijpaden op de akkers van een sedumkwekerij (repurpose).

 

Zoontjens

Partners Betonrestore, Consolidated

Thema's Recyclage & hergebruik › Circulaire materialen en bouwsystemen ›

Resultaat

 

 

Een vraag over dit project? Stel ze hier.