Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Stapsteen naar een circulaire stad

Duurzame bouwmaterialen van staalslakken en CO2

Het doel van “Stapsteen naar een circulaire stad” (Stapsteen) was om nieuwe, duurzame bouwmaterialen te demonstreren in de stadsomgeving van Gent. Als technologie werd gekozen voor de Carbstone-technologie. Daarbij worden bouwmaterialen geproduceerd door de reactie van afvalstoffen met CO2 en dus zonder gebruik van cement. Binnen ons project kozen we ervoor om Carbstone-klinkers te maken voor de aanleg van een voetpad. Zo zouden heel veel mensen in contact komen met het nieuwe materiaal.

Als grondstof kozen we voor lokale staalslakken van Arcelor Mittal Gent, aangevuld met carbinox en stinox. Dat zijn fracties van roestvaststaalslakken uit het proces van Orbix, een bedrijf dat o.a. duurzame materialen en technologieën ontwikkelt voor de bouwsector.

In een eerste stap werden alle grondstoffen onderzocht en grondig gekarakteriseerd. Vervolgens werd met behulp van labo- en piloottesten de receptuur op punt gesteld om te voldoen aan de technische vereisten van een standaard betonklinker (conform EN 1338). Nadat de optimale receptuur op laboschaal was gedefinieerd, werd ze verder aangepast voor grootschalige productie bij Orbix in een reeks van productieruns. Uiteindelijk produceerden zij 110 m² aan Carbstone-klinkers waarmee we een nieuw voetpad aanlegden voor de Arteveldehogeschool in de Leeuwstraat (Gent).

STRABAG, Bioterra en Orbix - Biostroom