Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Poolingdienst voor herbruikbare sanitaire toestellen

Sanitair recupereren bij verbouwingen en reinigen voor hergebruik

Rotor Deconstruction is een innovatief bedrijf dat zich focust op het hergebruik van bouwproducten, in het bijzonder interieurafwerking uit grote gebouwen uit de 20ste en 21ste eeuw. Ons doel is om het hergebruik van materialen binnen de bouwsector te vergemakkelijken.

Met dit project willen we specifiek onderzoek doen naar een mogelijke nieuwe dienstverlening, namelijk het hergebruik van sanitaire toestellen van kantoorgebouwen die bij verbouwingen vaak in grote aantallen worden vervangen.

Vlaanderen is een van de meest dichtbebouwde regio’s in Europa en kantoorgebouwen maken een groot deel uit van onze bebouwde omgeving. Jaarlijks wordt er zo’n 5% van de totale oppervlakte aan kantoorgebouwen gerenoveerd. Dat komt grof geschat neer op 650 dubbele wasbakken, 1.500 toiletten en 500 urinoirs die als afval worden afgevoerd, om ze daarna weer nieuw aan te schaffen. Dat sanitair, vervaardigd uit keramiek en dus erg slijtvast, is vaak slechts een tiental jaar oud en dus nog perfect functioneel als het goed onderhouden werd.

Resultaat

download pdf bestand