Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Opalis

Online platform voor hergebruikte bouwmaterialen

Vandaag zijn er steeds meer bedrijven gespecialiseerd in het ontmantelen en hergebruiken van materialen uit bouw- en renovatieprojecten. Zij zetten zich in om hergebruik in de huidige bouwpraktijk te verankeren. Het is van essentieel belang dat hun inspanningen en aanwezigheid op de markt zichtbaar worden, zodat ze voeling krijgen met de huidige én nieuwe generatie professionelen.

Daarom heeft Rotor vzw al in 2011 de website Opalis.be opgericht: een online platform waar aannemers, architecten en gebouweigenaars met interesse in gebruikte materialen elkaar kunnen vinden. Het omvat een overzicht van de beschikbare handelaars, materialen en andere praktische informatie rond het (laten) recupereren van bouwelementen.

Aanvankelijk beperkte de inventaris zich tot bedrijven in en rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maar ondertussen werd de website al verder uitgebreid met handelaars uit heel België, én met voorbeeldprojecten met hergebruikte materialen. Met de steun van Vlaanderen Circulair willen we ons project nogmaals uitbreiden, met 2 focuspunten. Enerzijds willen we de lijst handelaars en voorbeeldprojecten nog verder laten groeien. Daarbij willen we op zoek gaan naar minder voor de hand liggende bedrijven en naar projecten met hergebruikte materialen waarvan we nog geen of weinig voorbeelden hebben.

Anderzijds willen we het platform voorbereiden op een groot Europees Interreg-project, waarbij we samen met 7 andere partners het onderzoek naar herbruikbare bouwelementen over de landsgrenzen heen willen uitbreiden

Rotor vzw