Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Grondstof

Onvervuilde grond van bouwwerven transformeren in nieuwe bouwmaterialen

BC Materials is een coöperatieve die als eerste in de EU bouwmaterialen produceert op basis van uitgegraven grond van werven.

Tot op vandaag wordt grondverzet door bouwbedrijven, waaronder ook zuivere en onvervuilde grond, immers gewoon afgevoerd, getransporteerd en wettelijk beschouwd als afval. Wij wilden dat lineaire proces doorbreken, voor een meer duurzame, circulaire manier werken waarbij de gronden ingrediënten worden voor nieuwe bouwmaterialen.

Concreet betekent dit dat we samenwerken met bouwbedrijven, architecten en bouwheren om zuivere grond van werven te hergebruiken. We upcyclen grondverzet naar lokale bouwmaterialen zoals leempleisters, leemstenen en stampleem voor muren en vloeren. Die producten zijn circulair, CO2-neutraal, creëren een gezond binnenklimaat en bevatten minimale grijze energie. Op die manier helpen we ook de bouwbedrijven om hun klimaatdoelstellingen te behalen en hun voetafdruk te verkleinen.

We beschikken over onze eigen productieloods om kant-enklare producten te maken, maar we kunnen eveneens op locatie werken dankzij onze mobiele productie-eenheid. Daardoor blijft de infrastructuur en de logistiek van BC Materials altijd dicht bij de grondstoffen en beperken we ons transport tot een absoluut minimum.

BC Materials - Demontabele productieloods

BC architecten

Partners Het Leemniscaat, Vlaams Architectuur Instituut, De Meuter, Technologiecampus Gent; KULeuven