Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Circulaire Gemeente voor de Toekomst

Hoger ruimtelijk rendement en lager grondstoffengebruik

Het project Circulaire Gemeente voor de Toekomst helpt om de volgende vijf jaar intensief in te zetten op een hoger ruimtelijk rendement en een lager grondstoffengebruik.

Elke dag gaat ongeveer zes hectare open ruimte op de schop. Tegelijk gaat 40% van de materiaalstromen naar bouwprojecten. Dat moet drastisch verminderen. Dat is het doel van dit project van de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, de Vlaamse vereniging voor ruimte & planning en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Voor verschillende types van leegstand werken deze organisaties operationele modellen uit voor een circulaire herbestemming. Ze doen daarbij aanbevelingen voor de circulaire aankoop van bouw- en inrichtingsmaterialen.

Een innovatief samenwerkingsmodel met verenigingen, bewoners, stedenbouwkundigen, gemeenten en sectororganisaties vormt de basis voor creatieve workshops en ontwerpend onderzoek over de circulaire toekomst van ruimte en infrastructuur.


Over de resultaten komt er een inspiratieboek en een congres. Via het programma Gemeente voor de Toekomst werkt het project door naar alle Vlaamse lokale besturen.