Verouderde (sociale) woningen upcyclen en kansen creëren voor gezinnen met beperkte financiële middelen om een eigen woning te verwerven. Dat is waar het UP-project om draait.
Traditioneel worden verouderde woningen waarvoor de renovatiekost te hoog oploopt uit de verhuur gehaald en verkocht op de openbare markt. Daar drijft schaarste de woningprijzen aardig op. Speculanten azen op woningen met een gunstige ligging om ze nadien met hoge marges te verkopen.
Dat maakt het voor alleenstaanden of gezinnen met beperkte financiële middelen niet makkelijk om een eigen woning verwerven. En mochten ze dit al kunnen, dan hebben ze niet de middelen om de woning duurzaam te renoveren. UP wil daar verandering in brengen.
Aan de hand van een concreet project met 32 bescheiden woningen gaat Cordium binnen UP op zoek naar nieuwe juridische en financiële oplossingen om verouderde sociale huurwoningen betaalbaar aan de doelgroep te verkopen. En dit met de zekerheid dat ze (1) energetisch & veranderingsgericht verbouwd worden, (2) duurzaam onderhouden en hersteld worden en (3) hun sociale woonfunctie behouden, meerdere cycli na elkaar.
Als Cordium er effectief in slaagt om de juridische & financiële knelpunten op te lossen, zullen de 32 woningen uit het pilootproject ook effectief circulair gerenoveerd worden en overgedragen worden aan de beoogde doelgroep. Ook andere sociale huisvestingsmaatschappijen zouden hun model kunnen volgen. Mogelijk vindt het concept ook toepassingen buiten de sociale huisvesting om gezinnen de kans te bieden een duurzame & circulaire woning te verwerven.
Cordium
Partners Onesto Kredietmaatschappij, PAQT Advocaten en Belcare
Thema's Hefbomen: Juridisch › Financieel › Businessmodellen › Sociaal-maatschappelijk ›