Universeel materiaalpaspoort voor “grondstofdepot 2.0”

Kamp Circulair maakt van het eerste circulaire kantoorgebouw in België een “grondstofdepot 2.0” dankzij de implementatie van een universeel materiaalpaspoort

Het consortium Kamp Circulair bouwt dit jaar het eerste circulaire kantoorgebouw van België: ’t Centrum in Westerlo. Het kantoor zal 100% demontabel zijn. Het is op zich dus een grondstofdepot voor toekomstige uitbreidingen of voor andere projecten: elk onderdeel van ’t Centrum is herbruikbaar of uitwisselbaar, zoals beschreven in zijn materiaalpaspoort. Omdat er echter verschillende systemen van materiaalpaspoorten bestaan, wordt het een hele uitdaging om de materialen in ‘grondstofdepot ’t Centrum’ goed te beheren. Wat nu?

Het consortium heeft niet de intentie om een nieuw materiaalpaspoort te ontwikkelen dat ze kunnen gebruiken voor alle onderdelen van ‘t Centrum. Wel willen ze - met ’t Centrum als testcase - alle bestaande systemen van materiaalpaspoorten in kaart brengen en analyseren. Hun doelstelling: een aanbeveling presenteren voor een overkoepelende standaard waarin elk bestaand systeem ondergebracht kan worden. Het uniform gebruik van parameters wordt daarbij cruciaal. Het maakt de verschillende materiaalpaspoorten onder elkaar compatibel, zonder dat ze hun eigenheid verliezen.

Omdat ze gebruik willen maken van een universeel materiaalpaspoort, noemt het consortium hun circulair kantoorgebouw ’t Centrum een “grondstofdepot 2.0” - om verwarring met bestaande definities te voorkomen. Grondstofdepot 2.0 gaat conceptueel immers veel verder dan wat er momenteel mogelijk is met de materiaalpaspoorten. Door producten en bouwelementen op een uniforme manier te beschrijven en te waarderen, wordt één groot compatibel systeem gecreëerd. En dit vormt een ideale basis om verder op te bouwen. Een samenwerking met andere Europese landen zou in de toekomst tot een heuse Europese norm voor materiaalpaspoorten kunnen leiden.

Klik hier voor een voorstelling van ‘t Centrum.

TEN agency

Partners Consortium Kamp Circulair (Beneens, muurtuin, VITO, Strength, Tenerga, West Architectuur en Kamp C)

Thema's Selectieve sloop › Urban Mining › Data & Tools › LCA & LCC › Circulaire materialen en bouwsystemen ›