De Belgische vastgoedmarkt kampt met een woningtekort. Vooral betaalbare, kwalitatieve en energiezuinige woningen zijn in de minderheid. Kunnen prefabwoningen een oplossing bieden? KU Leuven en bouwbedrijf CIRCL denken van wel. Zij bouwden in 2022 een rijwoning uit levensgrote ‘legoblokken’ op de universiteitscampus in Gent.
Herbruikbare ‘legoblokken’
Je vindt geen glanzende, plastic legoblokjes op de Gentse campus van de KU Leuven, wél geprefabriceerde bouwblokken. Die verkorten niet alleen het productieproces tot enkele weken, ook het werfafval en de snijresten blijven beperkt. Omdat je de blokken gemakkelijk in elkaar zet, staat de bouw er op een korte werkweek. Dat is veel vlugger dan een nieuwbouwwoning, die na gemiddeld 1 jaar pas vorm krijgt.
Biologische en gerecupereerde materialen
De woning is zo duurzaam mogelijk opgebouwd. Van isolatie tot inrichting. Zo vind je in de muren ‘cellulose’: isolatie, gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Keuken, sanitaire toestellen, binnendeuren en dakramen demonteerden de aannemers uit andere woningen. De trapkoker bestaat uit kruisgelamineerd hout (CLT). De muren zijn onder andere gemaakt met houten profielen. Beide materialen zijn recycleerbaar, slaan CO2 op en creëren daarom een aangenaam binnenklimaat. En hout heeft als hernieuwbare grondstof maar een kleine impact op het milieu.
Woning als ‘materialenbank’
Vandaag is de rijwoning een kantoor en een vergaderruimte voor de campus. Rond 2027 wil KU Leuven de woning naar een stadsvernieuwingsproject verplaatsen. Omdat de afmetingen van dat volgende project nog niet bekend zijn, plaatste bouwbedrijf CIRCL uitschuifbare balkstructuren in de woning. Tegelijkertijd is de woning een ‘materialenbank’. Zo zijn de bouwblokken en materialen gemakkelijk demonteerbaar, en kun je ze later in prefab- of nieuwbouwprojecten gebruiken.
De onderzoeksgroep Bouwfysica en Duurzaam Bouwen zet momenteel verder onderzoek en een onderwijsprogramma over duurzame prefabwoningen op poten.