Al sinds 1837 is de citadel van Diest een van de belangrijkste blikvangers in Vlaams-Brabant. Maar na het vertrek van de para’s in 2011 wil de stad het gebouw herbestemmen. Vanaf 2025 komt er daarom een circulaire woon-, werk- en leefplek voor jong en oud.
Een minimum aan grondstoffen
Met de verbouwingen van de citadel wil Diest een referentieproject opzetten op het vlak van duurzaam restaureren, fossielvrij verwarmen en circulair ontwikkelen. Zo zal ze bakstenen uit de muren van de citadel hergebruiken om nieuwe binnen- en buitenmuren te bouwen. Zijn de stenen beschadigd? Dan gebruikt de gemeente ze als funderingslaag voor straten of wandelpaden in de omgeving.
Fossielvrij verwarmen
De citadel ligt pal aan de Demer, de vijvers van de Halve Maan en de collectoren van Aquafin. Daardoor kan de gemeente de ruimtes verwarmen met water en aardwarmte. Aan de voet van de citadel stroomt de oude Demerarm, die een warmtepotentieel van 3,7 megawatt heeft. Een rioolcollector in het centrum van Diest genereert zo’n 0,4 megawatt extra. En met geothermie haalt een warmtepomp aardwarmte uit de Allerheiligenberg. Zo kan de citadel volledig fossielvrij verwarmd worden.
Tijdelijke werkplekken voor lokale initiatieven
Omdat de verbouwing in fases verloopt, vult de stad sommige ruimtes ook tijdelijk in. Een concessiehouder verhuurt de lokalen aan lokale verenigingen en ondernemers die de klemtoon op circulaire bedrijfsmodellen leggen.
Gemeente Diest